Saison ble tradisjonelt brygget av bønder i den fransktalende delen av Belgia. Ølet ble brygget gjennom vinteren frem til våren, og var ment for å drikkes av sesongarbeiderne under de varmeste sommerdagene på gårdene. Stilen er ikke den letteste å definere, sett bort fra det å være forfriskende, ufiltrert og tørt, er det ikke noen faste fellestrekk. De lyse variantene kan være alt fra blek gylne med oransjetoner til ravgule i farge, mens mørkere varianter går fra kobberbrunt til mørk brunt. Saison blir ikke filtrert, og er derfor ofte uklar. Saison er et såpass vidtspennende øl at skulle du ha brygget en lys øl og bommer på stilen, så kan du kalle det en Saison uten å skuffe noen.

Saison er vanligvis aromatisk, har god fruktighet, noe krydderpreg, og et lavt til moderat humle-preg, med lite bitterhet. Det er vanlig å tilsette urter og krydder, men det skal ikke kjøre over den naturlige smaken fra gjæringen.

Vi finner også ganske ofte saison som har preg av villgjær eller brettanomyces. Dette gir et enda mer komplekst smaksbilde og ofte en aroma som minner om fjøs, høy eller nyklippet gress. Tradisjonelt ligger alkoholstyrken noe lavere enn det den gjør i dag, i dag opererer de fleste bryggerer med en alkoholstyrke mellom 5-7 prosent.

En saison er ikke nødvendigvis veldig kompleks, men velbalansert, gjerne med friske kryddertoner, og en fyldigmaltbase. 


Mat og øl er nam: 

Saion passer til nesten alt (sannhet med modifikasjoner), men spesielt godt til sjømat og milde asiatiske retter. Nam!

 

Lett fakta                                                  


  

Saison stammer fra Vallonia.

Opprinnelig brukte man «ta det du har»-prinsippet, og maltet både bygg, hvete, rug og spelt i uike mengder

– ut fra hva man hadde tilgjengelig etter innhøstingen. I år med dårlig humleavling erstattet man den med andre urter.

En saison blir mindre frisk jo lenger du lagrer den, men den har mange andre kvaliteter å spille på.

 

Tommelfingerregelen er jo høyere alkohol, jo lengre kan den lagres! 

 

-Bernard-