Hva er NEIPA?

New England India Pale Ale (NEIPA) har vært en stor øltrend de siste årene. Dette er en videreutvikling av India Pale Ale, som akkurat nå er den mest solgte stilen innen håndverksøl. La oss ta en titt på denne ølstilen og se nærmere på hva det faktisk er.

La Trappe

Ny produsent i CASK porteføljen

Både ølet og bryggeriet markedsføres som regel under navnet La Trappe, men i enkelte land brukes navnet Koningshoeven.

Det tradisjonsrike, men samtidig (i hvert fall i trappistsammenheng) innovative bryggeriet Bierbrouwerij de Koningshoeven ble grunnlagt i 1884 i landsbyen Berkel-Enschot i den nederlandske provinsen Brabant, rundt en mil fra den belgiske grensen. Formålet med etableringen var å finansiere klosterets daglige drift og deres veldedige arbeid – og det har ikke forandret seg.

Poppels

Ny produsent hos CASK

Poppels Bryggeri ble grunnlagt i 2012 like utenfor Göteborg av 15 øl- elskere med en felles drøm: å dele sin kjærlighet for virkelig god håndverksbrygget øl med andre.

Flaske eller boks?

I 1935 ble det første gang tappet øl på boks, men det er kun nå i de siste årene at håndverksøl-produsenter har begynt å gjøre det samme. Ute i bransjen og på hjemmefronten har det i nyere tid blitt opphetede diskusjoner om glass eller metall er best. Noen mener de kan smake forskjell og andre mener kvaliteten på ølet endres etter emballasjen. I disse diskusjonene er det ofte boksølen som kommer dårligst ut. Men er dette riktig?

Bourbon -enkelt og greit

Bourbon er kanskje den mest kjente typen av amerikansk whiskey og fikk navnet sitt fra det fylket i Kentucky hvor den først ble produsert, men i dag kan bourbon produseres hvor som helst i USA. Flere av de mest utbredte typene er såkalte Straight Whiskey, det vil si at den må bestå av 51-80 prosent av en bestemt type korn og være lagret i nye eikefat i minst to år. 

De vanligste typene er;

Hva er egentlig øl?

Øl er trendy, aldri før har så mange ølstiler, varianter av hver ølstil og øl fra ulike bryggerier vært tilgjengelige som nå. Men fakta er at øl kan spores helt tilbake til oltidens Egypt flere tusen år f.kr. og kan regnes som en av de eldste drikkene vi har. Det hele startet antakeligvis med at noen glemte en krukke med korn utendørs i en lengre periode. Regn kan ha ført til at kornet begynte å spire, slik at det ble dannet stivelse. Varmen kan ha ført til at stivelsen i kornet ble omgjort til gjærbart sukker.