Juleøl til julemat?

Juleøl og julemat HØRES kanskje ut som den perfekte kombinasjon, men det er nok dessverre sjeldent tilfelle. Det finnes ingen klar definisjon på hva et juleøl er, og i år spriker utvalget fra lyse og friske IPAer, innom søte dessert-Stouter til tørre og kraftige Portere. Da blir det vanskelig å sette noen generelle retningslinjer for juleøl til julemat! Det hjelper heller ikke at julematen er så variert som den er her i landet.

Den eneste generelle fellesbetegnelsen for et «tradisjonelt juleøl» er at det skal være mørkt og ha en høyere alkoholstyrke. Bakgrunnen for dette var at man tidligere skulle «drikka jol», og det å kombinere øl med mat var ikke så viktig. Faktisk var det tidligere påbudt å brygge øl til jul om man drev en gård, og om man ikke brygget øl tre påfølgende år risikerte man at kirken tok gården og forviste gårdseierne til et annet land. Øl var en hyllest og jul skulle feries!

Konklusjonen på hva slags juleøl du bør ha til maten blir derfor samme som for hvilket som helst øl når som helst på året:

  • Lyst og lett øl til lyse og lette matretter
  • Mørke og tyngre øl til mer smakfulle og kraftige matretter

De fleste juleøl passer faktisk bedre til peiskosen ETTER julematen, enn TIL selve julematen.

 

For å feire jul skikkelig har vi i CASK lansert en juleølkalender i utvalgte dagligvarebutikker!

Les om dagens øl på www.ølkalenderen.no.

Ølkalender Juleøl

 

 -Patrick-