New England India Pale Ale (NEIPA) har vært en stor øltrend de siste årene. Dette er en videreutvikling av India Pale Ale, som akkurat nå er den mest solgte stilen innen håndverksøl. La oss ta en titt på denne ølstilen og se nærmere på hva det faktisk er.

Hazy IPA

Hva er egentlig NEIPA?

NEIPA (som altså står for New England India Pale Ale) går under flere navn, men vi snakker i hovedsak om samme ølstil når vi nevner:

  • Juicy IPA: basert på dens tropiske smak og ofte fyldige og kremete munnfølelse.
  • Hazy IPA: basert på dens tåkete utseende.
  • Vermont-Style IPA: basert på dens opphav fra bryggeriet «The Alchemist» i Vermont, USA, der det sies at ølstilen først ble brygget.
  • New England IPA (forkortet NEIPA): Samme årsak som over. New England defineres som det nordøstre hjørnet av USA, og inkluderer blant annet delstaten Vermont.

 

Hvordan kan man vite om ølet man drikker er typeriktig og et godt eksempel på stilen?

Helt overordnet så finnes det to hovedorganer som definerer ølstiler:

  1. Beer Judge Certification Program (BJCP). Les mer her.
  2. Brewers Association. Les mer her.

Førstnevnte har ikke gjort nevneverdige endringer siden 2015, så NEIPA er dermed ikke med. Det er fremdeles et av de viktigste oppslagsverkene til øldommere verden over. Brewers Assocation, derimot, kom med en stor nyhet tidlig i 2018: nettopp å inkludere tre nye ølstiler i sitt oppslagsverk:

  1. Juicy or Hazy Pale Ale (NEPA)
  2. Juicy or Hazy India Pale Ale (NEIPA)
  3. Juicy or Hazy Imperial or Double India Pale Ale (Double/Imperial NEIPA)

Så la oss ta en kikk på hva de sier. Først nevnes det at ølstilene ikke er nye på markedet og at enkelte bryggerier har brygget disse i mange år allerede. Det som er nytt, er at distribusjonen og etterspørselen har økt betraktelig. Trenden er ikke bare synlig i USA, men også i resten av verden. Mange ølstiler kommer og går, men nettopp disse har hatt en kontinuerlig økning over en lengre periode og derfor har de nå blitt inkludert. Så hvordan skal de se ut og hva skal de lukte og smake?

Farge
Fargen skal være strågul til dyp gyllengul og den skal være tåkete eller uklar.

Aroma og smak av malt
Maltnivået og intensiteten er lav i NEPA (New England Pale Ale) og NEIPA (New England Pale Ale), men er høyere i Imperial NEIPA. Fellesnevner for alle er at humle skal dominere.

Aroma og smak av humle
Oppfattet aroma og smak av humle skal være medium/høy til veldig høy. Humlekarakteren skal være typeriktig for humlen som benyttes, men humle fra alle verdenshjørner kan benyttes.

Bitterhet
Bitterheten skal være lav til medium og oppfattes som balansert og behagelig. I NEIPA skal bitterheten føles lavere enn tradisjonelle IPA. 

Aroma og smak av gjær
Gjærkarakteren skal ikke være fremtredende og gjemt bak humlen. 

Munnfølelse
Munnfølelsen oppleves som silkemyk og fyldig.