Mackmyra – Det Svenska Orginalet

En svensk suksesshistorie


Mackmyra er et gravitasjonsdestilleri. Å la tyngdekraften stå for transporten er bare et av mange steg Mackmyra har tatt for å ha et destilleri som formidler deres kjennetegn: lekenhet, hengivenhet og kvalitet.

Vi tar historien fra begynnelsen, og Mackmyra har allerede begynt å få en ganske så lang historie da det allerede er gått 20 år siden historien ble til virkelighet.

Året er 1998. 8 kompiser som er på skiferie, sitter i en fjellstue i Sälen, Jämtland. Naturligvis etter en lang dag på ski, kommer brennevinet på bordet når skumringen setter inn. Det viste seg at alle har tatt med en flaske whisky og det var her den første tanken ble vekket til live. Tanken om å lage den første svenske maltwhiskyen.

 

Et destilleri blir født

Som sagt, så gjort. Idéen ble til virkelighet og i 1999 ble Mackmyra Svensk Whisky grunnlag. Som lokasjon valgte man Mackmyra bruk som var et gammelt jernverk og her tok man over det som hadde vært kraftverket, kvernen og smia. Senere samme år var alt klart, et lite pilotdestilleri var bygd og de første dråpene kunne destilleres. De første årene handlet om å eksperimentere og teste ulike oppskrifter, hele 170 (!) forskjellige oppskrifter ble utprøvd. Det var ikke før i 2001 man kjente seg fornøyd og banket inn to oppskrifter som i dag er stammen i Mackmyra Whisky. En elegant og fruktig og en med svensk røykpreg. Fra starten var det også et mål å ikke kopiere skotsk whisky. Mackmyra skulle føles svensk og ikke som et «islay-destilleri bygget i Flemingsberg». Det var også dette året et destilleri i kommersiell skala ble ferdigstilt.

Fremdeles er Mackmyra inspirert av skotsk maltwhisky, men de ønsker å gjøre det på sitt eget vis. Svenske råvarer skal være i fokus. Svensk korn, svensk torv og svensk eik. I tillegg til dette tørker de malten med einer sammen med torven. Alt dette bidrar til å skape en single malt på svensk vis av høy kvalitet.

 

Svensk suksess

I 2005 slapp Mackmyra sin første whisky på Systembolaget og den solgte ut innen en time. Den første svenske whiskyen skapte komplett hysteri blant Sveriges befolkning som er et over gjennomsnittlig whiskydrikkende folkeslag.


Preludium-whiskyen, deres spesialserie, ble sluppet i 2006 og kom ut i 6 forskjellige tapninger på to år. Køene på Systembolaget var meterlange og det tok ikke mange timene før det var tomt. Hver whisky hadde sin egen karakter og her fikk man et godt innblikk i hva Mackmyra står for og hva man kunne forvente fra dem. I 2008 kom deres første ordinære whisky til Systembolaget og Tax-Free. Mackmyra – Första Utgåvan.

I 2011 fortsetter suksessen. Det er dette året Mackmyra åpner sitt tredje destilleri. Et gravitasjonsdestilleri. Et klimasmart destilleri der gravitasjonen får lov å gjøre jobben. En maltheis transporterer malten opp til toppen av destilleriet. Derfra går prosessen nedover ulike ledd der kornet først males, meskes, gjæres, destilleres til 70% og til slutt tappes på 63%.

 

Artificial Intelligence

Mackmyra fortsetter å være nyskapende og utfordrende. De er nå blitt verdens første destilleri som lager whisky produsert sammen med AI (artificial intelligence). I samarbeid med Microsoft og det finske IT-firmaet Fourkind, lærer de datamaskiner opp med å bruke eksisterende whiskytapninger til å sette sammen nye oppskrifter som skal fortsette å drive Mackmyra fremover med spennende tapninger.

 

Mackmyra

Masterdistiller Angela D’Orazio mener AI kan bidra til å utvikle whisky.