Vi har gleden av å meddele at et lite parti med Speciation Artisan Ales er ankommet Norge. Ølet blir snart blir å finne på barer og på sikt på Vinmonopolet. Bryggeriet ligger i Comstock Park i Michigan. Her kommer en liten innføring i hvem Speciation Artisan Ales er.

Speciation Artisan Ales

Historien om Speciation Artisan Ales

Speciation Artisian Ales er et lite familieeid bryggeri som ble startet av Mitch og Whitney Ermatinger i 2016 og de lager stort sett fruktfatlagrede sur- og villøl. Mitch startet med ølbrygging i 2008, og begynte som så mange andre med å brygge øl hjemme på kjøkkenet. I 2014 flyttet Mitch til Denver for å få seg fast jobb innenfor ølbryggebransjen og etter en liten stund fikk han napp hos Black Project Spontaneous & Wild Ales. Der var han i to år før han flyttet tilbake til Michigan og startet Speciation sammen med Whitney.

Speciation slapp sitt første brygg i januar 2017: det var en tørrhumlet brett saison. Frem til oktober 2018 har kunder hatt tilgang til bryggeriet kun en dag i måneden, hvor de kunne få kjøpt noen flasker av det Speciation hadde tilgjengelig. Fra og med Oktober 2018 har de økt produksjonen, og lanserer nå fem til åtte forskjellige øl hver måned. De har også åpnet en bar vegg i vegg med bryggeriet som er åpen for kunder fra torsdag til søndag.

Speciation Artisan Ales barrels

 

Inspirasjonen og filosofien

Inspirasjonen til Speciation henter de fra naturen, da de bruker mye frukt, urter og annet som finnes i naturen. Mange av ølene deres har også gjennomgått åpen fermentering for å utnytte seg helt og holdent av alt av hva naturen har å by på. De bruker som oftest lokale ingredienser som vokser rundt omkring i Michigan, dette gjør at de bruker den frukten som er tilgjengelig og moden på den spesifikke tiden av året. Speciation blander og tilsetter frukt, og lar ellers den naturlige bakteriefloraen starte fermenteringen hvor det er mulig. Ølet følges tett opp når det ligger på fat for å få riktig balanse og smak, og fatlagringen kan variere fra en måned og opp til flere år. 

Ettersom det er store variasjoner både på frukt og andre ingredienser fra naturen som Speciation bruker, vil dette gjenspeiles i ølene de lager. Her er det mye smak, og mange forskjellige aromaer. Dette er helt klart øl som kan brukes til mat, eller nytes alene.

Speciation Artisan Ales korker