ALL TEQUILA ER MEZCAL, MEN IKKE OMVENDT

 

“Mezcal is an acquired taste, but a taste worth acquiring”.

 

Mezcal er all sprit som er produsert fra planten agave. Ordet mezcal stammer fra azteker-tiden og betyr ovnskokt agave. Brennevinet dateres tilbake til 1400-1500-tallet og er derfor den eldste destillerte spriten på det amerikanske kontinent. Likevel var det ikke før 1994 at det begynte å bli regulert under meksikanske regler. I 1995 mottok mezcal betegnelsen geografiske tilhørighet (Denomination of Origin), men det ble ikke offisiell sertifisering før 2005. I dag regnes mezcal som nasjonalbrennevinet i Mexico.

Tequila er mezcal, men ikke all mezcal er tequila. Dette høres kanskje litt vanskelig ut, men for å bedre forklare forskjellen på tequila og mezcal, så kan vi se på noen punkter.

1)      Tequila og mezcal produseres i ulike regioner i Mexico, men det er noen overlappinger. På grunn av betegnelsen av geografisk tilhørighet, så kan mezcal kun lages i Mexico og i landet har betegnelsen ulike designerte regioner for produksjon.

 

-          Mezcal kan produseres i 8 regioner:

Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosí, Tamaulipas, Zacatecas og Michoacán

-          Tequila kan produseres i 5 regioner:

Jalisco, Michoacán, Guanajuato, Nayarit og Tamaulipas

regioner for tequila og mezcal produskjon

Regioner for produksjon av mezcal og tequila 

 

2)      Mezcal kan lages av rundt 50 ulike typer agave, mens tequila kan kun lages av den Blå Agaven.

 

3)      Produksjonen av tequila og mezcal er også ulik og det har enorm stor påvirkning på det endelige resultatet. I produksjon av tequila bakes «hjertet» av agaveplanten – piña – i store industrielle ovner før destillering. For mezcal bakes de samme hjertene i store groper under bakken med bruk av ild og røyk. Resultatet er at mezcal har en røyket aroma og smak, ulikt tequila.

 

4)      Mezcal fermenteres stort sett med villgjær, mens tequila lages med ferdig kultivert gjær som saccharomyces cerevisiae, en vanlig gjær som brukes i øl- og vinproduksjon.

 

For å lære mer om produksjon av mezcal, trykk her.

 

 

John McEvoy, Holy Smoke it’s Mezcal – A Complete Guide From Mezcal to Zapotec (Mezcal PhD Publishing) 2014