At et øl er glutenfritt trenger ikke å bety at det smaker mindre enn glutenholdig øl.  I ølproduksjon benyttes stort sett alltid bygg, og bygg inneholder gluten. Det er også vanlig å bruke andre glutenholdige kornsorter i ølproduksjon, som hvete og rug. Havre og mel av mais inneholder ikke gluten. På grunn av økt etterspørsel etter glutenfritt øl, har flere håndverksølbryggerier begynt å produsere øl som ikke inneholder gluten. Men hvordan lager man egentlig glutenfritt øl?

Kornmalt

Det finnes to måter å fjerne gluten fra øl:

  1. Benytte korn som er glutenfritt
  2. Fjerne gluten fra kornet ved å tilsette et enzym som bryter ned glutenproteinet

Metode nummer to er mest brukt blant ølbryggerier. Årsaken til dette er at man på den måten beholder mest mulig smak av kornet, samt kvalitetene som disse kornsortene har. For ordens skyld kan det nevnes at ved gjæring av øl, har det ingenting å si om korn inneholder gluten eller ei. Sukkerartene i kornslagene som er nevnt over, er uansett fermenterbare.

Et øl defineres og kan merkes som glutenfritt om det inneholder under 20 mg gluten per liter øl (20 ppm). Da er verdien så lav at det ikke gjør utslag for de med cøliaki (glutenallergi). Cøliaki er allergi mot gluten, og er medfødt. Andre kan være sensitive mot gluten.

For ordens skyld vil vi også nevne at sider er fermentert eplejuice, og naturlig glutenfritt. Dette er noe vi ofte får spørsmål om.

I CASK har vi i flere glutenfrie alternativer: